Barbie styl - růžový olej

19. května 2009 v 21:21 | AnCu*z*Qa |  Barbie styl
Bulharsko je v současné době největším producentem růžového oleje.
Na obrovských rozlohách se pěstuje především odrůda Rosa damascena.
Největší pole s touto odrůdou se nacházejí především v Údolí růží, které leží mezi Srednou Gorou a Balkánským pohořím. Údolí je nejkrásnější v květnu, kdy vrcholí sezóna a trhají se růže.
Růžový olej se získává z okvětních plátků, které se musí sklízet brzy ráno. Na 1kg oleje je třeba zpracovat 5 000 kg rostlinného materiálu.
Známé jsou 2 druhy růžového oleje:
a) Růžové absolutum - získávané klasickou metodou
b) Růžové otto - získávané destilací vodní párou, z tohoto důvodu je růžové otto vzácnější a dražší
Vedlejším produktem při výrobě růžového oleje je růžová voda. Užívá se především v kosmetice jako pleťové tonikum.
Růžový olej je patrně nejznámější a nejdražší parfém, proto se často nastavuje levnějšími podobně vonícími oleji jako je pelargónie.
Růžový olej má velice složitou strukturu a dosud v něm bylo objeveno na 400 složek.
Použití růžového oleje:
  • na fyzické úrovni působí antisepticky a protizánětlivě
  • během těhotenství se musí růžový olej užívat obezřetně, protože má výrazně uvolňující účinky, které mohou v krajním případě vyvolat předčasný porod. Naopak k usnadnění porodu je tento olej vhodný.
  • má tišící účinky na nervy, proto se používá při nervozitě, neklidu, psychickém vyčerpání, bolestech hlavy a depresích
  • napomáhá regeneraci buněk, je účinný na kožní alergie a ekzémy
  • harmonizuje hladinu hormonů v ženském těle, proto se používá při menstruačních obtížích a potížích v přechodu
  • předepisuje se na sterilitu, impotenci a frigiditu
  • je špičkové tonikum na játra
  • používá se při oběhových potížích
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama